Baross Gábor Program

Baross Gábor Program Termék-, technológia-,
szolgáltatás innováció pályázat

Újszerű megoldások a tömörfa belsőépítészeti elemek kiváltására  tárgyú BIOFAN01 (BAROSS-ND07-ND-INRG5-07-2008-0058) azonosító jelű pályázat nyilvános publikációja:

A termék részletes ismertetése:

A Pannello, mint újszerű asztalosipari termék napjaink rohanó világának elvárásaira reagálva kialakított innovatív termék: mívesen elkészített faburkolattal díszített belső tér kialakításának eredménye. Az elemekből álló falburkolat a CNC technológiáján alapuló, eddig nem alkalmazott műszaki megoldást felhasználva, egységes belső terek harmonikus kialakítását teszi lehetővé olyan időtálló megjelenéssel, mely hűen tükrözi a régmúlt idők nagy szakértelemmel, sok-sok kézimunkával megalkotott enteriőrök hangulatát, a modernkor technológiájával. Az innovatív burkolati rendszer CNC technológiával megmunkált fa belsőépítészeti elemek tökéletesen illeszthetők egymáshoz. Ez által az előre gyártott panelek a beépítés helyszínén könnyen és gyorsan szerelhetők. Az alkalmazott eljárásnak köszönhetően harmonikus egységet mutat az antikolt hatású, elemekből álló faburkolat, annak oszlop és párkányrendszere.

Cégünk az elmúlt időszakban több olyan munkát kapott, melyben magas elvárású egyedi falburkolatokat kellet elkészítenie. Ezen termékek tervezése és gyártása közben született meg az ötlet, egy olyan magas hozzáadott értéket adó elemes falburkolat rendszer kialakításáról, mely kiszolgálja az egyén ízlését, de gyártástechnológiailag CNC alkalmazásával sorozatban gyártható terméket ad. Előre gyártott falburkolat rendszerünk lényege abban rejlik, hogy bár minden egyes belsőtér méretre, funkcióra, a megválasztott fafajra, annak színére más és más, mégis megbízható minőségű, ráadásul mívesen elkészített faburkolattal díszített belső tér képét nyújtja. Az elemekből összeállítható falburkolat rendszerünk a legigényesebb megrendelői elvárásoknak rövid határidő alatt eleget tud tenni. Az általunk kifejlesztett elemrendszerből teljesen egyedi megjelenést nyújtó, impozáns, belsőtér, faburkolata építhető fel. A műhelyben elkészített elemek felhasználásával, a korábbinál nagyságrendekkel kevesebb idő alatt, jóval pontosabban, helyszíni improvizációk nélkül szakszerűen építhető fel az adott tér burkolata.

A termékben több olyan sikeres újításunk benne van, mely lehetővé, teszi minél kevesebb tömörfa felhasználása mellett teljesen tömörfa megjelenést mutató termék létrehozását. A Pannello a történelmi stílusirányzat formajegyeit hordozza magán, ugyanakkor a tervezés és a gyártás során alkalmazott technológia újszerű, újító jellegű.

A termék leírása:

A tagolt plasztikus megjelenésű falburkolat rendszerük alapvetően három fő alkotóelemből építhető fel.

 1. Padlótól a mennyezet alatt végigfutó felső párkányig egy elemet alkotva épül fel az egyenes, vagy íves záródású keretbetétes burkolatmező.
 2. Padlótól a burkolat mezők felső síkjáig felnyúló, műhelyben összeállított kész pillérek, mint önálló elemek.
  Függőleges marásokkal díszített alul-felül 1-1 süllyesztett fílunggal tagolt oszlop.
  Az oszlop fejezetét a függőlegesen mart kannelurák és párkány díszíti, a felső fílung felett a pillér tetejét 3 oldalról marásokkal díszített oszlop fejezet zárja le.
 3. Az oszlopfők és a burkolat mezők felső síkját körbe zárja az előreugró, magasított szép ívekben mintázott, homorú tagozatban végződő párkányzat. A vízszintesen tagolt párkány hosszanti illesztéseit az oszloprendek közti egyenes szakaszok toldásánál a párkány mintázatával megegyező, annak kontúrját követve 9mm-el nagyobb keresztmetszetű párkánydísz közbeiktatásával oldottuk meg. A sarok találkozásánál homorú, negyedköríves párkány beillesztésével szép átmenet biztosítható a 90 fokban találkozó egyenes párkányok között.

A termék rövid műszaki leírása:

A Pannello elemes falburkolati rendszer innovatív technológiai kialakítása széles körben való felhasználást tesz lehetővé. A burkolati elemek kiválasztását teljesen meghatározza a befogadó környezet, a rendelkezésre álló tér méretei és hangulata.

A pályázati dokumentáció által ismertetett termék bemutatása
– törekedve arra, hogy a panelek minél szélesebb spektruma bemutatásra kerülhessenek – egy 3870 mm x 4870 mm-es képzeletbeli helyiséget jelöltünk ki.
Egy alkalmasan megválasztott számítógép-szoftver segítségével az egységesen átgondolt enteriőr térbeli elemekként állíthatók össze és építhetők fel. Az így elkészített 3 dimenziós megjelenítés nemcsak látványterv, hanem a szoftver segítségével bonyolult térbeli elemek, díszes marások, CNC marógépen legyártható alkatrészek maróprogrammá való generálására is alkalmas. A program alkalmazásával a fa belsőépítészeti elemek alkotóelemeire bontva gyárthatóak, majd az eljárással készített burkolati rendszer alkatrészei a helyszínen hibátlanul felépíthetők, egymáshoz tökéletesen illeszthetők.
Az alkalmazott technológiával olyan termékek állíthatók elő, melyek használatával kevesebb nemes anyag (tömörfa) felhasználásával ugyanazon hatást érhetjük el, mint hagyományos tömörfa-keretbetétek készítésekor.

A pályázati dokumentáció által ismertetett termék gyártás technológiai ismertetése:

A gyártási eljárás lényege a faipari CNC-k újszerű felhasználhatóságához köthető, amely szerint a gép a program segítségével többször is bejárhatja ugyanazon szerszámpályát.
Az innováció eredménye is ebből a tényből adódik: miszerint egy másodlagos minőségű anyagba (forgácslap, MDF lap) a marásvonalak helyére, a mart profil keresztmetszetéhez igazodó nútot marunk az alapanyagba, az így elkészített mart alakzatba nemes tömörfa alkatrészt ragasztunk be.
A felület furnérozása után marjuk, az így „beültetett” tömörfa magba a végleges profilt.
Összegezve: Az előzetes megmunkálás után (nút bemarás), a profil nagyságának megfelelő mélységben megmarjuk a forgácslapot, és az így keletkezett mart alakzatba nemes tömörfa anyagot ragasztunk be. A technológia kitűnően alkalmazható ívesen tagolt betétes bútorelemek készítésére.

A minta termék lap alkatrészei cseresznye furnéros forgácslapból készülnek, az általunk kifejlesztett és a fentiekben ismertetett technológia felhasználásával.
Mindazon panelek esetén, ahol fa betétek kerülnek a felületbe, vagy a furnér szálirányát szükséges változtatni a mart alakzatnak megfelelően, az utólagos furnérozást indokolttá és elkerülhetetlenné teszi.  A mart élek és a marás mintával ellátott részek minimális mennyiségű, de nagyon jó minőségű, első osztályú tömörfából készülnek, színeződés és csomómentes egyenes szálú faanyagokból kerülnek kialakításra annak érdekében, hogy a későbbi megmunkálásnál ne okozhassanak hibákat.

A mintakollekció – a bemutató sarok – az alábbi elemekből áll (ahol az első méret a szélesség, a második, pedig a magasságot jelenti):

 • egyenes oszlop 250 mm x 2700 mm (6 db)
 • egyenes, egy betétes panel 1200 mm x 2700 mm (2 db)
 • íves betétű panel 1200 mm x 2700 mm
 • sarokelem 700 mm x 700 mm x 2700 mm
 • íves betétű panel 2200 mm x 2700 mm
 • párkánydísz 140 mm x 150 mm (5 db)
 • párkányelem 150 mm magas (3 db)
 • sarokpárkány 700 mm x 700 mm
 • zárókő 200/140 mm x 280 (2 db)

A termékcsalád több elemtípusból áll, ezen elemek méret kombinációjával rendezhető be a kiválasztott tér. Fontos hangsúlyozni, hogy az egyedi igények kielégítése érdekében a panelek az alábbi méretek szerint készülhetnek és szabadon variálhatóak.

A termék készítésénél felhasznált anyagok:

Cseresznye

 • Pácolt, selyemfényűre lakkozott

A nevezett termék innovatív sajátossága, hogy a megrendelői igényekre, elvárásokra és szükségletekre reagálva, a befogadó környezet lehetőségeit figyelembe véve, többféle fafajtával, választható színű és különböző felület kidolgozással készülhet, az alábbi csoportok szerint:

 • Fenyőfa
  • Öregbített, viaszolt
 • Tölgyfa
  • Öregbített, viaszolt
  • Natúr, selyemfényűre lakkozott
  • Pácolt, selyemfényűre lakkozott
 • Mahagónifa
  • Pácolt, selyemfényűre lakkozott
  • Pácolt, magas fényűre lakkozott
 • Cseresznye
  • Pácolt, selyemfényűre lakkozott
  • Pácolt, magas fényűre lakkozott

A fotókon látható képek ezt a munkánkat tükrözi hűen, amely a mahagónifa és a pácolt, selyemfényűre lakkozott csoportba tartozik.

Antalfi Zoltán
Biofan Kft

 

Panelló letöltés